Mirabeller I Overflod; Naturens gratis glæder del 2

Endnu en af sensommers bebudere er de mange overmodne mirabeller der ligger i hobetal på jorden under ethvert mirabelletræ. Da jeg var lille kunne jeg godt lide at træde på de nedfaldne mirabeller så de splattede helt ud på jorden. Selvfølgelig med sko på, for jeg kunne ikke lide at blive beskidt da jeg var barn, hverken på hænder eller fødder. Hold kæft en underlig unge….. Det har heldigvis ændret sig siden, ikke at jeg så nu går amok på nedfaldne mirabeller med bare tæer, men alligevel. Under et besøg hos nogle venner i Jylland gik kæresten og en veninde på rov i den nærliggende skov og kom hjem med vel nok 4 kg mirabeller – 2 kg røde og 2 kg gule – dejlig søde og perfekt modne.

Efter 3 timers udstening (har en meget tålmodig kæreste – men det må kunne gøres på en lettere måde!?) blev de omsat til en gang æble-mirabellemos og en omgang flot lyserød marmelade der blev sødet med æbler, begge super lækre.

Mirabelle marmelade:

1 kg udstenede mirabeller – gule og røde

8 æbler

En vaniljestang

Sukker – nok til at søde den hvis æblerne ikke slår til

Atamon

Start med at lave juice af alle æblerne. Sæt saften over i en gryde, gerne en med en stor overflade, og indkog saften til der ca. er 1-2dl. Kog mirabellerne forsigtigt med en anelse vand, vaniljekornene, den tomme vaniljestang (selvfølgelig!) og æblesaften. Det er lidt svært, at sige hvor lang tid de skal have, det afhænger meget af hvor modne de er, og hvordan man bedst kan lide sin marmelade. Hvis du gerne kan lide hele stykker frugt, skal de ikke have så lang tid – nok omkring 10 min., men hvis du helst vil have en marmelade uden de store frugtstykker skal du bare koge den lidt mere. Husk at smage til kort tid inden den er færdig og tilsæt så nok sukker så du synes surheden og sødmen balancerer. Den marmelade vi fik lavet var nok til den sure side, men synes faktisk det er rigtig godt, at marmeladen ikke er hvinende sød. Hæld den varme marmelade på atamon-skyllede glas og opbevar den efterfølgende køligt. Atamonen kan sagtens undværes, men så falder holdbarheden en del. Under alle omstændigheder synes jeg at du skal skolde dine glas, ellers kan der meget hurtigt komme pels på din marmelade, og efter sigende skulle det hverken smage særligt godt eller være specielt sundt for dig.

Æble-mirabellemos:

1 kg udstenede mirabeller – gule og røde

12 æbler

En vaniljestang

Sukker – nok til at søde med hvis æblerne ikke slår til

 

Start med at skrælle æblerne og skær dem i mindre stykker. Opbevar dem gerne i en skål med vand og et skvæt citron. Så bliver de ikke brune og kedelige at se på inden du er klar til at bruge dem. Skrab kornene ud af vaniljestangen og kom begge dele i en stor gryde sammen med mirabellerne og æblerne samt en anelse vand (blot så de ikke koger på bunden af gryden til at starte med). Kog forsigtigt i ca. 20 min eller til både mirabeller og æbler er helt møre. Nu skal der så moses – det kan gøres enten med en gaffel hvis man har tålmodighed til det – eller som min kæreste gjorde det – med en stavblender (tror hun havde brugt al tålmodigheden under udstenings processen). Hvis du gerne vil have lidt frugtstykker i mosen kan du tage lidt fra inden du går amok men stavblenderen, og så komme dem tilbage efterfølgende. Men pas nu på – mosen er brandvarm og synes altid en stavblender sviner en del – eller det er måske kun når jeg bruger den? Smag evt. mosen til med sukker inden den er helt færdig. Vi plejer bare at smide mosen i passennde portioner i fryseposer og så på frost. De tør lynhurtigt op, så hvis lækkersulten melder sig er de hurtigt klar til f.eks. en omgang ”gammeldags” æble-mirabelle kage med æblekagerasp og letpisket flødeskum.

Reklamer
Tagged with: ,
Lagt i Desserter, Frugt, Miscancellous

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Ophavsret

Alle opskrifter og billeder tilhører den sorte hummer. Du er velkommen til at anvende disse med tilladelse og tydelig kildeangivelse.

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Slut dig til de 6, der følger denne blog

Blog Stats
  • 38.384 hits
%d bloggers like this: